Villa Medici

Villa Medici är Sahlgrenska akademins Studentkårs kårhus. Villan ligger på Högåsplatsen 6, ett stenkast från Götaplatsen i Lorensbergs villaområde.

Det ursprungliga kårhuset på Föreningsgatan skänktes till den dåvarande läkarkåren, Medicinska Föreningen, av fru Cyssie Hammar år 1954. Så småningom växte sig kåren för stor för det huset och år 1974 såldes det till förmån för den nuvarande Villan. Huset har sedan dess kommit att bli älskat av många studenter, och vid kårsammanslagningen år 2010 tillföll huset den nybildade kåren SAKS.

Det pampiga huset är byggt 1917 och har renoverats löpande genom åren. Trots husets omfattande användning och ständiga anpassning för nya förutsättningar har många originaldetaljer bevarats. Huset är också Q-märkt, vilket innebär att fasaden inte får förändras hur som helst.

Huset har många tillgångar där den största är festsalen som lämpar sig väl för såväl middag som fest i samband med bröllop, disputationer och födelsedagar. Huset är också väl lämpat för filmvisning, möten, bastubad, biljardspel, matlagning och studier.

Kårhusstyrelsen, som väljs av SAKS Fullmäktige, håller i trådarna för allt som handlar om Villan. Till sin hjälp har de intendenterna: tre SAKS-studenter som bor högst upp i Villan, i Sjunde himlen. De tar hand om det mesta som rör Villan: bokningar, priser för uthyrning, registrering av GU-kort och löpande underhåll. Kontaktuppgifter finns under Kontakta oss.

Varje termin ordnas två Villan-dagar för corpser, utskott och intresserade medlemmar hjälps åt att ta hand om huset.